2013. március 1., péntek

Tortilla

Az egyik kedvencem...főleg akkor, ha nem nekem kell csinálni. Igazából mindig a férjemre sózom, mert ezt jobban szeretem készen megkapni...akkor esik igazán jól. Legalábbis nekem. A titka az idetni házi tortilla lapban rejlik, ami kicsit sem hasonlít a bolti vékony lapocskákhoz, annál sokkal finomabb. És ha még a marhahúspogácsát is saját magunk készítjük, nem holmi fagyasztott "valamit" teszünk bele, mennyei élményben lehet részünk. És talán a legjobb benne, hogy mindenki a saját ízlése szerint pakolhatja tele. Lehet gombás, sonkás, magyaros (szalonna, kolbász, hagyma), csípős, ki mit szeret!
Tortilla
 

Hozzávalók: (kb. 14 db lesz belőle)

  • 1 kg rétesliszt
  • 2 ek. cukor
  • 1 ek. só
  • 2 dkg élesztő
  • kb. 5 dl víz
 
Az élesztőt langyos, cukros vízben felfuttatom, majd összegyúrom a hozzávalókkal. Én ezt dagasztógéppel szoktam elvégezni, sokkal gyorsabb és könnyebb. Meleg helyre teszem és max. egy óra alatt széen megkel. Kis gombócokra osztom.
Étolajjal megkent felületen szépen kilapítgatom a kezemmel és én a raklett sütő nagy lapján szokatm megsütni őket. Először kiolajozom azt is, majd felhelyezem rá a tésztát, az egyik oldalát megsütöm. Megfordítom, a sült rész egyik oldalát megkenem ajvárral, a másikat tejföllel, ráhelyezem a húspogácsákat, gombát és csemege uborkát teszek rá,  reszelt sajttal megszórom, és félbehajtom a tortillát. Még így is sütöm egy kis ideig, hogy a sajt elolvadjon és kicsit összeérjenek az ízek. 
A tölteléket ízlés szerint változtathatjuk.
 
Mivel a gyerekek nálunk inkább pizzarajongók, így a tésztából nekikazt készítettem. Igazából mindent úgy csináltam, mint a tortilla esetében, csak az övékét nem hatottam össze, és miután megszórtam sajttal, betettem pár percre a forró sütőbe, míg ráolovadt a sajt a tetejére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése