2013. március 1., péntek

Paleo kenyér

A férjem kitalálta, hogy megpróbálkozik a paleolit étrenddel. Nem holmi hóbortból, annyi jót olvasott róla, hogy úgy döntött kipróbálja. Először én készítettem itthon egy kókuszos muffint, nálam a cél a cukor és a liszt kiváltásával egy kis édesség előállítása volt. Aztán egy ismerőséről hallotta, hogy amióta ezen a diétán él, elmúlt minden fajta allergiája. Elsőnek is megvette Robb Wolf Paleolit megoldás című könyvét, amit azóta, ha ideje engedi, olvassa. Viszont pár nap diéta után volt egy problémája: reggelire általában teljes kiörlésű kenyeret vagy zabpelyhet evett joghurttal régebben. Most a tojás pedig már elég egyhangúnak tűnt minden reggelre, így kicsit eltanácstalanodott, hogy mit is egyen reggelire. Én, jó kis feleségként, erre felbuzdulva, elkezdtem keresgélni, míg ennek a kenyérnek a receptjére nem akadtam. Gyors bevásárlás a bioboltban, és egy igen egyszerű, de meglepően jóízű kenyér lett belőle, amit még én is szívesen fogyasztok.
 

Hozzávalók:

  • 16 dkg mandulaliszt
  • 10 dkg lenmagliszt
  • 4 egész tojás
  • 1 evőkanál garam masala fűszerkeverék
  • 1 csapott kk szódabikarbóna
  •  kb. 2 dl víz
 
A liszteket összekeverem a sóval, a szódabikarbónával és a fűszerkeverékkel. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját hozzákeverem a lisztkeverékkel és fellazítom a vízzel. A tojásfehérjét kemény habbá verem, és beleforgatom a lisztes masszába. Egy hosszúkás kenyérformába sütőpapírt teszek és ebbe teszem a masszát, majd a tetejét megszórom tökmaggal.
180 celsius fokos sütőben, kb. fél óra alatt készre sütöm. Ha megsült, hagyom hagy hűljön, majd óvatosan lehúzom róla a sütőpapírt.
Mint a fentiekben is írtam, a receptet kis keresgélés után találtam, egészen pontosan a NoSalty-n.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése