2013. március 27., szerda

Kacsamáj rozmaringos körtével

Hm...kacsamáj. Amit gyerekkoromban, ha az asztalra került, mindenki a legjobban várt kacsasütéskor. És elárulok egy titkot - bár mikor a férjem ezt először meglátta, teljesen zakkantnak nézett, anyukám meg már a kezdetektől - a legfinomabb nyersen. Bizony nyersen. Friss kenyérre kenve, megszórva sóval. Mihelyt a konyhapultra került sütés előtt, apu, tesóm és én alig vártuk, hogy egy-egy kis darabot levágjunk belőle és dugiba bekapjuk. Isteni finom! Az már más kérdés, hogy azért én most egyenlőre még nem kínálom ezzel a gyerekeket, és valószínűleg nem is nagyon fogom, de ez akkortájt az egyik titkos-fejedelmi eleségnek számított nálunk! Anyukámat meg a rosszullét kerülgette...:-)
Azért aggódni nem kell, most sütve készült és egy igazán egyszerű, de mégis különleges körettel, amelyből egy isteni ízkombináció születik mindenki tányérjára!
Kacsamáj rozmaringos körtével
 

Hozzávalók: (2 főre)

  • 30 dkg hízott kacsamáj
  • 3 db körte
  • friss rozmaring
  • tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors
  • olívaolaj
 
A körtéket megmosom, meghámozom, félbevágom és kanállal a magházát eltávolítom.
Az előkészített körtéket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom, borsot örlök mindegyikre és friss rozmaringágakkal díszítem őket. Végül olívaolajjal spriccelem meg őket. Közben a sütőt már előmelegítettem 180 fokra, így a meleg sütőbe teszem és 20-25 perc alatt készre sütöm.
Amíg sül a körte a kacsamájat újnyi vastag szeletekre vágom. Forró serpenyőbe teszem a szeleteket és kb. 2-2 percig sütöm mindkét oldalát. A májat sosem szabad túl sokáig sütni, mert megkeményedik. Én nem szoktam alá tenni zsiradékot, mert mindig enged magából, így teljesen felesleges. Sózni sütés előtt szintén nem szabad, mert a hatás ugyanaz, kemény lesz! 
A pirosra sült kacsamájszeleteket tányérra teszem, mejd ráhalmozom a rozmaringos körtéket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése