2013. március 29., péntek

Fonott kalács

A hétvégi nagy, közös reggelik kihagyhatatlan étke. Legalábbis Nálunk. Bár most igencsak megcsappant a fogyasztása hála "paleonak", de a gyerekek így is legtöbbször ezt kérik reggelire. És ők nem csak hétvégén! Mézzel vagy nutellevál, de legsinkább csak vajjal - igaz azzal jó vastagon - szeretik. Gondoltam, ha már úgyis húsvét és úgyis annyira szeretik, akkor megpróbálkozom én is a kaláccsal. Jelentem, igazán finomra sikerült, a gyerekek most épp azt nyamizzák, kivételesen vacsorára. Egy problémám volt csak vele, a fonása, de végül is nem nagy ördöngösség, és tudom, hogy legközelebb már mire figyeljek. És a legjobb: ebben nincsen semmi "mű"! :-)
 
Fonott kalács

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 30 g élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 60 g olvasztott vaj
  • 60 g cukor
  • 2 tojás
  • 1 kk só
  • 1 tojássárgája a tészta megkenéséhez
  • 1 ek víz a tészta megkenéséhez
 
Mielőtt nekifogunk egy jótanács: az igazán jó kelt tészta feltétele, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, tehát a tejet, a tojást és a vajat időben ki kell venni a hűtőből!
A lisztet egy nagy tálba szitálom, közepébe mélyedést nyomokés abba morzsolom az élesztőt. Hozzáöntöm a langyos tejet és elkeverem úgy, hogy az élesztő feloldódjon a tejben; közben egy kis lisztet is keverek hozzá. Ezután az egyveleg tetejére vékony lisztréteget szitálok, és letakarva, meleg helyen kb. 15 percig kelesztem, amíg repedések nem keletkeznek rajta.
Az olvasztott vajat, a cukrot és a 2 tojást jól összekeverem, majd a lisztes elegyhez adom, egy fakanállal belekeverem, és kicsit verem, hogy a hozzávalókösszevegyüljenek.
Ezután kézzel szép simára és szárazra dagasztom a tésztát, cipóvá formálom, meghintem kevés liszttel, letakarom konyharuhával és meleg helyen 15-30 perc alatt legalább kétszeresére dagasztom.
Aztán mégegyszer jól megdolgozom a tésztát, és újra letakarom keleszteni15-30 percre.
Közben a sütőt előmelegítem 200 fokra és a tepsit kikenem.
A dupla kelesztés után lisztezett munkalapon a tésztát három fele vágom, és mindegyiket tekerccsé formálom. A tekercsek összefonását legjobb középről kezdeni, először az egyik, majd a másik oldaláról. Az összefont tésztát a sütőlemezre teszem és megkenem a tojássárgája és a víz keverékével. A sütő középső részén kb. 30 perc alatt készre sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése