2013. március 24., vasárnap

Extra sajtos pogácsa

Ez a pogácsa a nagymamám egyik specialitása. Néha nem is pogácsákat szaggat, hanem kis rudakra vágja a tésztát, de a végeredmény mindig ugyanaz: pillanatok alatt üres tányérok. Nálunk a gyerekek is imádják, így most Beni névnapjára is ez készült. A másik kívánság a kókuszgolyó volt, az a number one. Természetesen mindez az oviba készült, hogy legyen mivel megvendégelni a kis csoporttársakat. Beni amúgy is viszonyleg sűrűn visz valamilyen rágcsálnivalót a gyerekeknek, mert egyrészt én szeretem csinálni, másrészt tudom, hogy iszonyú büszkén kínálja vele a gyerekeket. Igazság szerint általában egyfélét visz mindenki, de most úgy voltam vele, hogy mindig mindenki édességet készít. legyen valami sós is, hiszen azt is szeretik. Persze minden elfogyott, de a legnagyobb sikere most nem a finomságoknak volt, hanem a mesefigurás szalvétáknak és poharaknak... :-)
Extra sajtos pogácsa
 

Hozzávalók:

  • 1 kg búzaliszt
  • 40 dkg margarin
  • 30 dkg tejföl
  • 2 tojás
  • 15 dkg reszelt trappista sajt
  • 5 dkg éleszt
  • 1,5 dl langyos tej
  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. só
 
Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatom. Közben a margarint habosra keverem. Ehhez adom hozzá a lisztet, a tejfölt, a tojásokat, a sót és a sajtból kb. a felét. Dagasztógéppel simára dolgozom a tésztát, majd egy nagyobb tálba teszem, alufóliával lefedem a tálat és meleg helyen duplájára kelesztem.
Pogácsaszaggatóval - annak hiányában nyugodtan pohárral is lehet - apró pogácsákat készítek a tésztából, amit megkenek felvert tojással és megszórok reszelt sajttal.
Én most egészen apró pogikat csináltam a gyerekekhez igazodva, de igazából bátran készíthetünk nagyobbakat is, főleg ha esetleg kevesebb időnk van. Előmelegített sütőben 180 celsius fokon 15-20 perc alatt készre sütöm őket.
Én, mivel mint írtam, most apróbb pogácsákat készítettem, a harmadát beraktam egy tepsibe sorakoztatva a fagyasztóba, ami váratlan vendégeknél azt hiszem jól fog jönni.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése