Kitört itthon a muffin forradalom! Most, hogy reggelire nincs, vagy túl sok variáció és nem vagyok egy hatalmas tojás rajongó, muszáj a muffinokkal kísérletezgetnem. Most a mák a főszereplő, és igazán sikeres, mondhatni vastapsot kapott! Anyukám azt mondta, hogy ez isteni, miből van? Így például tegnap ő is ezt fogyasztotta reggeli gyanánt. Egy hibája van csak, azt hiszem: nem lehet egynél megállni, muszáj még egyet enni belőle...
Az amaránt pelyhet már több receptemben is megtalálható, mégis sokan kérdezik meg tőlem, amikor mesélem mit sütöttem, hogy az mi. Az amaránt őshazája Közép- és Dél-Amerika, a kétszikűek központi virágzatúak rendjébe tartozó Amaranthacea (Disznóparéjfélék) család tagja. Kitűnő vas, kalcium és magnézium forrás. Gluténmentes, ezért kiválóan illeszkedik a lisztérzékenyek mindennapi étrendjébe is. Nem utolsósorban, paleosoknak: az amaránt kompromisszumként fogyasztható!
Paleo almás-mákos muffin |
Hozzávalók:
- 20 dkg darált mák
- 2 tk. sütőpor
- 5 dkg amaránt pehely
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg nyírfacukor
- 3 szép, nagy idared alma
- 2 tk. őrölt fahéj
- 2 tojás
Az almákat megmosom, meghámozom és nagylyukú reszelőn lereszelem. Hozzáadom a mákot, sütőport, az amaránt pelyhet, a nyírfacukrot, a citrom lereszelt héját és a fahéjat. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját adom az előzőekhez és összeforgatom. A tojások fehérjét kemény habbá verem és ezt is hozzáteszem a masszához.
Közben a sütőt 180 celsius fokra előmelegítem. A muffinsütőbe papírkosárkákat teszek és elsoztom a kész masszát a 12 kis formában szépen, egyenlő részekre.
20-25 perc alatt készre sütöm a muffinokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése