2013. április 4., csütörtök

Paleo répatorta

Ugyan már elmúlt húsvét, de azt hiszem, ezt a répatortát nem csak a nyuszi miatt lehet elkészíteni. Én az ünnepek előtt láttam a tv-ben, és annyira egyszerű és guszta volt, hogy muszáj volt elkészíteni. És a műsorban sem kimondottan a húsvét miatt készítették. Ha minden igaz, talán Nigella receptje volt, de mivel nem nagyon szoktam nézni ilyeneket, így a beazonosítás is nehezen megy. És hogy miért nem nézek főzős műsorokat, ha már egyszer blogot írok az ételekről? Idő, idő, idő...amiből sajnos általában nekem mindig kevés van. De nem baj, a lényeg, hogy ezt pont láttam és gyorsan el is készítettem. Igaz, apró változtatásokat véghezvittem, mert az eredeti receptben van arany mazsola, amit mi nem szeretünk, a vörös áfonyát viszont annál inkább...
És fontos, ha paleozunk, akkor a krémet hagyjuk ki!
Paleo répatorta
 

Hozzávalók:

  • 250 g reszelt sárgarépa
  • 250 g őrölt mandula
  • 100 g aszalt vörös áfonya
  • 150 g nyírfacukor
  • 60 ml rum
  • 125 ml olívaolaj
  • 3 egész tojás
  • 1/2 tk. őrölt szerecsendió
  • 1/2 citrom reszelt héja + a leve
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje

A krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 2 tk. nyírfacukor
  • Ízlés szerint rum
 
Egy kis serpenyőbe rakom az aszalt vörös áfonyát és a rumot. Felforralom, majd kisebb lángra veszem és 3 percig főzöm az áfonyát a rumban. Közben egy nagy tálba teszem a reszelt sárgarépát, az őrölt mandulát, a szerecsendiót, a reszelt citromhéjat és a cukrot, majd összevegyítem. Egy másik tálba felütöm a tojásokat, felverem őket, majd hozzáadom az olívaolajat, a citromlét és a vaníliarúd kikapart belsejét. Ezt is jól összekeverem, majd hozzáadom sárgarépás részhez. Az egészhez hozzáadom még a rumban felfőzött vörös áfonyát is, és jól összekeverem az egészet, mindenből jusson mindenhova alapon. Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. Fogom a tortaformámat, olívaolajjal jól kikenem mindenhol, majd egyenletesen eloszlatom benne a masszát. Kb. 40 perc alatt sütöm készre a forró sütőben.
Mellé készítek egy kis mascarponés krémet, de ha nélküle kínáljuk, akkor is nagyon finom lesz. Ehhez csak annyit teszek, hogy a krémet összekeverem a porcukorral. Ízesíthetjük egy kis rummal is, nálunk ez a gyerekek miatt kimarad! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése