Anyukámtól nemrég kaptam egy nagy zacskó édesburgonyát. Egy ideig ott lapult a kamrájában, próbálkoztam vele, hogy elhozom, de nem adta nekem, mert ő akarta elkészíteni. Aztán csak megenyhült, és megkaptam a hőn áhított zacskót tele ezzel a sokak számára ismeretlen burgonyafajtával. Ami egyébként nem is burgonya - csak a neve az. Az édesburgonya, más néven batáta Dél-, és Közép-Amerikában őshonos, ízében is teljesen különbözik a burgonyától. Rendkívül magas az A és C vitamin tartalma, és rostban is igen gazdag. Szóval ma szuperegészségeset készítek...leszámítva a sok sót, amit felhasználok majd...
Fűszeres édesburgonya |
Hozzávalók:
- 5 db édesburgonya
- frissen őrölt fekete bors
- tengeri só
- olívaolaj
Az édesburgonyákat meghámozom (mintha sima burgonyával dolgoznánk) és nagyobb cikkekre vágom. Egy nagy tálba teszem őket, alaposan besózom és megborsozom őket. Ha gyerekek is esznek belőle, a borssal csínján bánjunk, mert nekik nem biztos, hogy túl fűszeresen ízleni fog.
Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszek, kiterítem rajta a burgonya cikkeket és befújom őket olívaolajjal. Nagyobb üzletekben már kapni pumpás kiszerelésű olívaolajokat, nos ezek erre a célra igazán tökéletesek.
Közben a sütőt is előmelegítem 180 celsius fokra, majd kb. 20 perc alatt készre sütöm a burgonyákat. Félidőben érdemes megforgatni őket, hogy minden oldala ropogós legyen. Én a fordítás után is befújom őket egy kis olívával, akkor még finomabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése