Ezt a kenyeret tegnap készítettem ebben a formában először, de valószínűleg nem utoljára. Annyi minden finomság és egészség van benne, hogy felsorolni is nehéz lenne. Nézzük szép sorjában:
teljes kiörlésű lisztek, lenmag, szezámmag, zabpehely, quinoa pehely... Utóbbira lehet sokan felkaptátok a fejeteket, hogy vajon mi is ez az érdekes nevű valami. A quinoa Dél-Amerikából származó gabonaféle, amit már több mint 8000 éve is fogyasztott az emberiség. Rengeteg fontos vitamint és nyomelemet tartalmaz: van benne vas, kálcium, kálium, magnézium, karotin, valamint C-, E-, és B-vitaminokat is tartalmaz. Fehérjetartalma kiemelkedően magas, így jól illeszthető diétákba is. Mindezek mellett gluténmentes, tehát itt egy újabb alternatíva a lisztérzékenyek számára.
A quinoa pelyhet, amit használtam felhasználható akár joghurtokba, tejbe, de mint látható akár kenyérben is bátran kipróbálható.
Teljes kiörlésű kenyér |
Hozzávalók:
- 200 g teljes kiörlésű búzaliszt
- 150 g teljes kiörlésű rozsliszt
- 50 g quinoa pehely
- 20 g lenmag
- 20 g szezámmag
- 20 g búzakorpa
- 30 g lenmagpehely
- 50 g zabpehely
- 150 g túró
- 1 ek méz
- 50 g élesztő
- 3 dl kefír
- 10 g tengeri só
Egy nagy tálba mérem az összes hozzávalót és a háztartási robotgép dagasztópetétjével kemény, de rugalmas tésztává gyúrom. Konyharuhával letakarom és 20 percig pihentetem. Ezután a tésztát még egyszer jó átdolgozom, majd egy tekerccsé formálom. Egy szögletes sütőformába kevés lisztet szórok, beleteszem a tésztát és kissé lelapítom. Letakarva további 40 percig kelesztem. A sütőt közben 220 celsius fokra előmelegítem. Ha szépen megkelt a kenyér, a tetejét vízzel megkenem, és meghintem zabpehellyel a tetejét. A sütő alsó sinén kb. 1 óra alatt készre sütöm. Hagyom valamelyest kihűlni, majd szépen kiborítom a formából.
(A szögletes sütőformámnak nyoma veszett időközben, így ennek a kenyérnek most kicsit más a formája, de az íze így is finom. )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése