2013. február 2., szombat

Rozmaringos fácánsült édesköménnyel, friss bébispenóttal

Anyukáméknál bukkantam rá a Vadászok szakácskönyve című könyvre, és rögtön megakadt a szemem pár jó recepten. Az alábbi fácánsültet is ebben találtam, igaz az elkészítésén kicsit változtattam, szerintem előnyére.
Rozmaringos fácánsült édesköménnyel, friss bébispenóttal
 

Hozzávalók:

  • 1 egész fácán
  • 1 citrom vékonyra szeletelve
  • 1 fej fokhagyma
  • 4-5 rozmaringágacska
  • extra szűz olívaolaj
  • 1 nagy édesköménygumó
  • 6-8 szem burgonya
  • 150 ml száraz fehérbor
  • tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors

A spenótsalátához:

  • 150 g friss bébispenót
  • 15 ml extra szűz olívaolaj
  • 1 fél citrom leve
  • 25 g fenyőmag
  • tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors
 
A fácánt egy tepsibe teszem, rászórom a citromot, a fokhagymát, a rozmaringot és ízesítem sóval, borssal, majd hagyom állni 30 percet.
Közben bekapcsolom a sütőt 200 celsius fokra, hogy melegedjen. Egy fél óra múlva  a fácán mellé rakom a a 8 gerezdre vágott édesköményt és a nagy cikkekre vágott burgonyát, meglocsolom olívaolajjal. A tepsit alufóliával befedem és kb. 1,5 órán keresztül hagyom hogy összeérjenek az ízek a sütőben. Másfél óra múlva leveszem az alufóliát a húsról, meglocsolom egy kis fehérborral a burgonyát és az édesköményt, és hagyom, hogy a sütés során keletkezett szaft és a bor összeérjenek. Ezalatt az idő alatt a fácán is szépen megpirosodik.
 
Mialatt a fácán a sütőben pirul, gyorsan elkészítem a salátát is. A spenótleveleket alaposan megmosom, majd salátacentrifugában megszárítom. Az öntethez az olívaolajat a citromlével, sóval és borrsal kikeverem, a fenyőmegot egy kis serpenyőben megpirítom. A salátát egy tálba teszem, meglocslom az öntettel és megszórom a pirított fenyőmaggal.
 
A fácánt én most egészben tálalom, mellé halmozom a zöldségeket , és meglocsolom egy kis szafttal, és mellé kínálom az üde, friss spenótsalátát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése