2013. február 12., kedd

Márványkuglóf

A hétvégi, ráérős reggelik egyik csúcspontja. Ugyan ráérés nálunk nagyon sosincs, mert valamelyik gyerkőc szomjas vagy játszani akar, vagy..., de mivel már régen készítettem nagyon, úgy gondoltam, itt az ideje. Péntek este álltam neki az elkészítésének, hogy szombat reggel még véletlenül se kelljen boltba menni vagy ilyesmi...
Szerintem vajjal, egy kis savanykás meggylekvárral verhetetlen!
Márványkuglóf

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1,2 dl tej
  • 3 dkg kakaópor
  • zsemlemorzsa
 
Egy tálban a vajat habosra keverem, majd hozzáadom a kétfajta cukrot. Ezután a tojásokat is egyesével belekeverem a cukros vajba. A lisztet a sütőporral és a sóval vegyítem, majd a tejjel váltogatva a masszába keverem.
A sütőt közben 180 celsius fokra előmelegítem. Előveszem a kuglófformámat, alaposan kivajazom, majd zsemlemorzsával megszórom. A tészta egyik felét átteszem egy másik tálba és hozzáadom a kakaóport, amivel simára keverem. Jöhet újra a kuglófforma, a sötét és a világos masszát felváltva belekanalazom. Egy hosszú, vastagabb hústűvel megkavarom, hogy márványos mintát kapjon. Ezt villával is csinálhatjuk nyugodtan.
Beteszem a sütőbe, a középső sínen kb. 1 órát sütöm. Szúrópróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e. A kuglófot hagyom kihűlni, majd kiborítom a formából. Igény szerint porcukorral is megszorható, vagy csokimázat is készíthetünk a tetejére.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése