Gyerekkorom egyik nagy kedvence. Még Anyukámtól kaptam kb. 20 éve - még leírni is sok, már ilyen öreg lennék? - Frank Júlia Gyermekek szakácskönyve című könyvét. Igazából sok mindent nem készítettem belőle, leginkább lapozgatni szerettem a benne található ropi házikók végett. Szóval itt ez az egyszerű töltött puffancs, amit még mostanság is néha elkészítek. Már ha kapok hozzá igazán szép puffancsokat, mert sajnos sok üzletben már nemhogy szépet, de puffancsot sem találok. Valahogy kikopott a divatból...pedig anno még Kamuton a kis Sarokház büfénkben ebből az elfeledett finomságból készült a hamburger. No, az volt ám még isteni, azt hiszem, egy posztot majd az is megér.
Töltött puffancs |
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 puffancs
- 20 dkg reszelt sajt
- 20 dkg sonka (anno párizsiból készítettem, ma már inkább valamilyen pulykasonkát választok)
- 1 dl tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál só
- Frissen őrölt fekete bors
- 1 tojás
A puffancsok tetejéről levágok egy vékony lapot, majd a belüket kivájom és apróra tépkedem, egy tálba teszem. A sonkát felaprítom kis kockákra, hozzáadom a puffancsbélhez. Ráütöm a tojást, hozzáadom a tejfölt, a zúzott fokhagymát. A sajtot lereszelem, egy keveset félreteszek, majd a maradékot a tálba teszem. Ízesítem sóval, borssal, majd az egészet jól összekeverem.
A masszát a puffancsokba töltöm, széepn elosztom, hogy mindegyikbe egyfromán jusson, majd megszórom a félretett reszelt sajttal.
Tepsibe teszem őket és előmelegített sütőben és 180 celsius fokon kb. 20 perc alatt készre sütöm őket. Az utolsó pár percben berakom a sütőbe a puffancsok tetejét is, így azok is isteni ropogósak lesznek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése