Valami olyasmire vágytam, amit nem sűrűn készítek. Hogy őszinte legyek megkívántam az oldalast. A hentesnél csupa szép darabokat kínáltak, így sikerült egy igazán húsos kis darabot választanom. Köretnek viszont semmiképp nem akartam a hagyományos burgonyát vagy rizst, így esett a választásom a lencsére, amit illedelmesen bevallom, még életemben nem főztem. Az egyik főzős magazinban találtam is egy receptet, amit kicsit az én szájízem és az egészség jegyében reformáltam. Bár hova is beszélek, ha már egyszer oldalas a menü...
Hozzávalók:
- 1,5 kg sertés oldalas
- 250 g barna lencse
- 1 ek. kókuszzsír
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 3 darab babérlevél
- 1 evőkanál mustár
- 1,5 dl főzőtejszín
- 6-8 dl zöldségalaplé
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- 1 csokor petrezselyemzöld
Az oldalast felszeletelem, besózom , majd úgynevezett zománcozott kacsasütőben széen elhelyezem őket, alá öntök kb. 1 dl vizet és 200 celsius fokon szép pirosra sütöm őket, másfél-két óra alatt.
Amíg az oldalas sül, elkészítem a főzeléket.
A vöröshagymát megtisztítom, majd apróra vágom. Egy lábasban a kókuszzsírt felolvasztom, majd a hagymát a babérlevéllel együtt megpárolom rajta. Hozzáadom a hideg vizzel alaposan átmosott lencsét és felöntöm a zöldségalaplével.Főzés közben a lét igény szernt pótolni lehet. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, a mustárt és ízesítem sóval és borssal. Amikor megpuhult a lencse a keményítőt főzőtejszínnel simára kavarom, majd folyamatosan kevergetve besűrítem vele a főzeléket. Friss, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése