Ugyan még mindig nagyon hideg van kint, és így január vége felé még nem is tavaszodik, de én azért hétvégén egy tavaszt hivogató zöldborsó levest készítettem. Friss, zsenge zöldségekből az egyik legfinomabb leves szerintem. Sokan cukorral is ízesítik, szerintem ha zsenge zöldségekből készíti az ember, akkor felesleges.
Zöldborsóleves |
Hozzávalók:
- 3 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 karalábé
- 200 g zsenge zöldborsó (jelen esetben mirelit)
- petrezselyemzöld
- olaj
- 2 dl tejszín
- só
A galuskához:
- 1 tojás
- liszt
- víz
- só
A zöldségeket megpucolom, majd felkarikázom. Egy közepes méretű fazékban felforrósítok egy kevés olajat, majd megpirítom rajta egy kicsit a zöldségeket. Ezt követően felöntöm kb.2 liter vízzel és főzni kezdem. Közben sóval ízesítem. Ha a zöldségek félig megfőttek, hozzáteszem a fagyasztott zöldborsót. Ez egy kicsit "lehűti" a levest, így amíg újra felfő megkavarom a galuska tésztámat.
1 tojáshoz lisztet, egy pici vizet és sót adok és kikeverem hagyományos nokedlitésztának. Ekkorra már újra forr a leves is, így beleszaggatom a galuskát. Pár perc alatt készre fő a galuska, majd hozzáöntöm a tejszínt és az apróra vágott petrezselyemzöldet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése