2013. január 17., csütörtök

Tárkonyos vadmalac ragu knédlivel

 

Apukám jó deje a vadászatnak is hódol, így viszonylag sűrűn kerül az asztalra valamilyen vadból készült fogás. Szerencsére a gyerekek is szeretik, így bátran készíthetek fácánt, vaddisznót, vagy akár vadmalacot, mint az alábbi receptben.
 
Tárkonyos vadmalac ragu knédlivel
 

Hozzávalók:

  • 800 g vadmalac comb
  • 4 db sárgarépa
  • 3 db petrezselyemgyökér
  • 2 fej vöröshagyma
  • 500 g csiperke gomba
  • 500 ml főzőtejszín
  • só, bors, tárkony
A vadhúst apró kockákra vágom. Közben a finomra aprított vöröshagymákat kevés olíva olajon megdínsztelem. Hozzáadom a húst, sóval, borssal fűszerezem, majd fedő alatt párolom tovább.
Amíg a hús puhul, a zöldségeket felaprítom.
Ha a hús félig megfőtt, hozzáadom a sárgarépát és a petrezselyemgyökért. Ha már majdnem puha a hús és a zöldségek is hozzáadom a szintén apróra vágott gombát és pár perc alatt készre párolom.
Legvégül felöntöm a főzőtejszínnel és ízesítem a tárkonnyal.
 
Köretként kínálhatunk mellé párolt rizst, galuskát, knédlit. Én most utóbbival készítettem, melynek receptjét a ritakonyhaja.hu oldalon találtam kb. egy éve, és azóta már jópárszor elkészítettem.
 

Hozzávalók:

  • 500 g rétesliszt
  • 20 g élesztő
  • 1 tojás
  • 1 tk cukor
  • 1/2 tk só
  • 3 dl víz
 
A langyos vízben a cukorral az élesztőt felfuttatom. Közben egy tálba rakom a lisztet, a tojást és a sót. A felfuttatott élesztőt a liszthez öntöm és dagasztógéppel simára keverem. A tésztát legalább 10 percig szoktam dagasztani a géppel.
Ezután cipót formálok belőle, letakarom konyharuhával és meleg helyen megkelesztem.
Ha legalább duplájára nőtt, félbevágom, hosszúkás kenyérré formázom őket és még egyszer megkelesztem.
Következhet a párolóedény. Vizet teszek az aljába, a párolórekeszek alját vékonyan kikenem olajjal - hogy ne ragadjon le a tészta - és jöhetnek a cipók. 20-25 perc alatt készre párolódik.
 
Ekkora mennyiségből két jókora cipó lesz. Nálunk általában egy étkezés során csak egy fogy el, a másikat felszeletelve a fagyasztóba teszem. Így legközelebb pillanatok alatt "friss" knédlit varázsolok a családi asztalra. Párolóban, vagy mikróban - két mélytányér közé rakva - pillanatok alatt elkészül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése