A hétvégén a volt kézilabdás csapattársaimat vártuk vacsorára. Mi vagyunk a "kemény mag", akik az évek során nem felejtették el egymást és össze-összejárunk egy-egy traccspartira. Mivel Szági barátnőm elvállata, hogy ő hozza a desszertet - tiramisu - ezért egy olaszos menü mellett döntöttem. Mi imádjuk a rizottókat, úgy gondoltam őket is elkápráztatom eggyel. A rizottót és Jamie Oliver könyvéből tanultam, így miközben lapozgattam az Olasz kaják című könyvét rábukkantam egy isteni salátára. A menü össze is állt...a baj az volt, hogy az utolsó utáni pillanatban a háromból kettő lemondta a részvételt...minden rosszban van valami jó: megvolt a másnapi ebéd is...
Panzanella
Hozzávalók:
- 2 db piros pritamin paprika
- 2 db sárga pritamin paprika
- 400 g házi jellegű, szikkadt kenyér
- 1 kg érett paradicsom (lehet többféle nyugodtan)
- 3 konzerv szardella filé
- maréknyi kapribogyó
- 1 vöröshagyma
- 1 nagy marék friss bazsalikomlevél
Az öntethez:
- jó minőségű vörösborecet
- jó minőségű extra szűz olvívaolaj
- 1 kis gerezd megtiszított fokhagyma
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
A paprikákat megmosom és grill fokozaton sütőbe teszem őket - közvetlenül a sütő fűtőszála alá. Időnként megforgatom őket, hogy a bőrük minden oldalról hólyagosra és feketére süljön. Amikor kész, tálba teszem őket, folpackkal lefedem és hagyom a saját gőzében kb. 20 percig.
A kenyér kemény részeit levágom, majd ujjnyi darabokra töröm és egy nagy tálba teszem.
A paradicsomokat megmosom, majd feldarabolom kb. akkora nagyságúra, mint a kenyeret. Szűrőbe teszem egy tál fölé, megsózom. Kb. 20 perc alatt kellő mennyiségű lé gyűlik össze a tálban.
Közben a vöröshagymát megpucolom és vajszálvékony szeletekre vágom és a kenyérre szóróm.
Ezalatt a paprika kihűl és a bőrét könnyen lehúzom, majd eltávolítom a magházát és a szárát, majd csíkookra vágom és a kenyér-hagyma keverékhez adom.
Ha a paradicsom is lecsöpögött, akkor azt is hozzáadom a kenyérhez, majd következnek a szardellák, amelyek húsát kézzel szépen leválasztom a gerincről. Ezt is hozzáadom a salátánhoz, majd megszórom friss bazsalikomlevelekkel.
Jöhet a salátaöntet: a paradicsom lecsöpögtetett levéhez öntöm a kapribogyót, majd hozzáadok 2 evőkanál vörösborecetet, majd 10 evőkanálnyi olívaolajat. Összezúzom a fokhagymát, és azt is az öntethez teszem. Jól összekeverem, ízesítem sóval és borssal, majd megöntözöm vele a salátát és összeforgatom.
Rizottó sült gombával és petrezselyemmel
Hozzávalók:
- 200 g szárított erdei gomba keverék
- 1 gerezd + 2 fej fokhagyma
- 1 ek. + 70 g vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 100 g frissen reszelt parmezán
- 1,5 l zöldség alaplé
- 400 g rizottó rizs
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 1 citrom
- kakukkfű
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- olívaolaj
Kevés olívaolajon megpárolom az apróra vágott vöröhagymát és fokhagymát (1 gerezd). Közben egy másik lábasban megmelegítem a zöldségalaplémet. Használhatjuk nyugodtan a maradék húsleves levét is, azzal is nagyon finom lesz. Ha megpároltam a hagymákat, akkor hozzákeverem a rizst, és közben a lángot maximumra veszem. Folyamatosan kevergetem miközben üvegesre sül. Felöntöm fehérborral, ami pillanatok alatt elpárolog. Mérsékelem a lángot és felöntöm egy merőkanál alaplével.
Folyamatosan, kanalanként adagolom az alaplét, közben kavargatom. Kb. 15-20 perc alatt készre puhul a rizs. Sóval, borssal ízesítem. Ha kész, leveszem a tűzről, belekeverem a 70 gramm vajat és a reszalt parmezán felét és az apróra vágott petrezselyemzöldet.
Miközben a rizottót készítem, nekifogok a gombás rész elkészítésének is. A szárított gombákat már a felhasználás előtt 3 órával vízbe beáztattam. Felhasználás előtt még jól átmosom.
ELőmelegítem a sütőt 200 fokra. A tűzhelyre teszek egy serpenyőt (olyat választok persze, ami a sütőt is bírja), teszek bele egy kis olívát. Pár percig pirítom benne a gombát, sóval és borssal ízesítem. Hozzáadom a rendeteg gerezekre szedett fokhagymát, kakukkfüvet és egy kis vajat és jól összekeverem. A serpenyőt ezt követően az előmelegített sütőbe teszem és pár percig még ott is sütöm.
A rizottót szétosztom a tányérokon, ráhalmozom a fokhagymás gombát, reszelt parmezánt szórok rá és citromlével megöntözöm. Isteni!
Folyamatosan, kanalanként adagolom az alaplét, közben kavargatom. Kb. 15-20 perc alatt készre puhul a rizs. Sóval, borssal ízesítem. Ha kész, leveszem a tűzről, belekeverem a 70 gramm vajat és a reszalt parmezán felét és az apróra vágott petrezselyemzöldet.
Miközben a rizottót készítem, nekifogok a gombás rész elkészítésének is. A szárított gombákat már a felhasználás előtt 3 órával vízbe beáztattam. Felhasználás előtt még jól átmosom.
ELőmelegítem a sütőt 200 fokra. A tűzhelyre teszek egy serpenyőt (olyat választok persze, ami a sütőt is bírja), teszek bele egy kis olívát. Pár percig pirítom benne a gombát, sóval és borssal ízesítem. Hozzáadom a rendeteg gerezekre szedett fokhagymát, kakukkfüvet és egy kis vajat és jól összekeverem. A serpenyőt ezt követően az előmelegített sütőbe teszem és pár percig még ott is sütöm.
A rizottót szétosztom a tányérokon, ráhalmozom a fokhagymás gombát, reszelt parmezánt szórok rá és citromlével megöntözöm. Isteni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése