2013. január 11., péntek

Cukkinis kenyér

Szeretjük Jamie-t.
Jópár szakácskönyve sorakozik a konyha polcán, és sokszor forgatjuk is őket. A receptek általában egyszerűek és nagyszerűek.
Emlékszem, az első könyve megvásárlása után rögtön talán a legnehezebbel kezdtem, töltött kenyértekercset készítettem. Azóta persze már az sem nehéz, csak lehet jobb lett volna valami egyszerűbbel kezdeni. :-)
 
Ezt a cukkinis kenyeret először 2 éve készítettem el húsvétkor. Vendégeket vártunk és úgy gondoltam ne a hagyományos húsvéti menüt adjuk le, hanem valami újszerűt. Persze nagy sikere volt, még szinte forrón elfogyott az összes...kétszer kelt, azt hiszem...legalábbis az én pocakomban biztos! :-)
Cukkinis kenyér

Hozzávalók:

  • 1 kg fehérliszt
  • kb. 3dl langyos víz
  • 30 g friss élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 csapott evőkanál tengeri só
  • 6 nagy, megmosott és finomra reszelt cukkini
  • 1 kis marék friss kakukkfű
  • 200 g szétmorzsolt kecskesajt
 
Egy tiszta felületen, vagy egy nagy tálban felpúpozom a lisztet, majd a közepébe fúrok egy lyukat. Ide öntöm a langyo vízetbelerakom az élesztőt, a cukrot, a sót és elkavarom egy villával.
Óvatosan összeomlasztom a lisztfalat, majd elkezdem gyúrni a tésztát. közben hozzáadom a cukkinit és a kakukkfüvet is, így gyúrom kb. 5 percig, ennyi idő alatt szép síma, selmyes tésztát kapok.

Persze kelesztőgéppel is dolgozhatsz, jelentem azzal sokkal kényelmesebb és gyorsabb.
 
Ezután a tésztát egy tálba teszem, belisztezem a tetejét, befedem folpackkal és meleg helyen dupjájára kelesztem kb. fél óra alatt.
Ha nincs túl sok időm, akkor meggyorsítom a kelesztés folyamatát: 30 fokon berakom a sütőbe, és hipp-hopp kész a kelt tészta.
 
Ha a tészta a duplájára nőtt kicsit megpofozgatom, majd beledagasztom a szétmorzsolt kecskesajtot.
Cipót formálok belőle és lisztezett tepsibe teszem, és újra duplájára kelesztem.
 
Ha megkelt, előmelegített sütőben 180 fokon sütöm meg. Körülbelül fél óra alatt szép ropogósra sül!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése