2013. január 22., kedd

"Előfarsangi" fánk

Még a múlt héten történt, hogy a szüleim éttermében a kisfiam fánkot ebédelt, persze csak a kihagyhatatlan "leveske" után. Ma ismét ott ebédeltünk. Levike miután megette a tárkonyos csirkeragu levesét kijelentette, hogy ő bizony fánkot óhajt enni másodiknak. Szegénykém nem nagyon akarta elfogadni, hogy a napi menüben most éppen nem szerepel az ő szeretett fánkja. Így miután az ebéd elfogyasztása után Benit hazahoztuk az oviból, közösen megszavazták, hogy süssek nekik fánkot. A kis drágák még vacsorára is azt ettek, annyira ízlett nekik a finomság. És hogy miért előfarsangi? Mert a Mamival (aki az én anyukám, de ők így hívják) elmentünk vásárolni és két szuper jelmezzel tértünk haza. Így a fánkvacsit már egy kis dinó és egy rettenthetetlen pókember fogyasztotta el!
Farsangi fánk
 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor/cukor
  • 1 tojás
  • csipet só
  • kb. 2,5 dl tej
  • olaj a sütéshez
 
Kevés langyos tejben elkeverek egy kis cukrot és felfuttom benne az élesztőt. A lisztet, tojást, cukrot, sót egy tálba teszem, majd hozzáadom a felfuttatott élesztőt. Jól összedolgozom, majd adok hozzá egy kit étolajat (Van aki olvasztott vajat ad hozzá, én a Déditől tanult receptet használom). Ha ezt is hozzádolgoztam, akkor lisztezett deszkára teszem és langyos helyen megkelesztem.
Kelesztés után ujjnyi vastagságúra nyújtom és egy pohárral kiszaggatom a fánkokat, majd letakarva újra megkelesztem őket.

Ezt követően olajat melegítek és a megkelt tészta közepét az ujjammal kicsit benyomkodom és megsütöm a fánkokat. Fontos, hogy "fejjel lefelé" süssük őket először.
Porcukorral és házi baracklekvérral a legfinomabb.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése