2013. december 29., vasárnap

Néger kocka

A karácsonyok elmaradhatatlan sütije. Legalábbis nálunk. Roli édesanyukája készítette ezt mindig az ünnepekkor, és amióta már nincs közöttünk, én minden évben elkészítem. Azt hiszem, így mégis egy kicsit itt van velünk...
 

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál nyírfacukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál holland kakaó

 

A krémhez:

  • 30 dkg vaj
  • 30 dkg nyírfacukor
  • 6 dl tej
  • 6 evőkanál liszt
 

A máz:

  • 20 dkg vaj
  • 4 evőkanál holland kakaó
 
 
A tésztához a tojásokat először szétválasztom, majd a tojások sárgáját kikeverem a cukorral. Hozzáadom a sütőport, a lisztet és a kakaót, jól összedolgozom. A tojások fehérjét kemény habbá verem és óvatosan beleforgatom a kakaós masszába. Kivajazott, lisztezett közepes méretű tepsibe simítom és 180 celsius fokra előmelegített sütőben készre sütöm.
Amíg sül elkészítem a krémet. A tejet a liszttel elkeverem, majd sűrűre felfőzöm. A szobahőmérsékletű vajat a cukorral alaposan kikeverem, majd ha a a főzött krém kihű, akkor összedolgozom a kettőt.
A mázhoz a vajat vízgőz feleltt felolvasztom, majd hozzákeverem a kakaót.
A kihűlt kakaós tésztára rásimítom a krémet, majd a kakaós mázat a tetejére csorgatom. Hűtőszekrénybe teszem, és ha megdermed a csokis máz a tetején már tálalom is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése